GothNet gör folkfesterna möjliga

Göteborgsvarvet är ett av de årliga eventen i Göteborg som GothNet gör möjligt.

Oavsett om det gäller Melodifestivalen, Gothia Cup, Göteborgsvaret eller Volvo Ocean Race, är GothNets digitala infrastruktur nyckeln bakom Göteborgs framgångsrika evenemang.

Göteborg har etablerat sig som en eventstad i absolut toppklass och en viktig faktor till framgången är stadens oberoende och neutrala stadsnät. Ett fibernät som blivit en allt viktigare del av ett lyckat event.

Håkan Pernsved, marknadschef på Gothnet.

– Dagens event behöver ha en koppling ut mot världen. Ser man på evenemangen som sker så finns det sociala kanaler, som alltid är öppna, så att människor kan kommunicera med sina nära och kära som finns runt om i världen, säger Håkan Pernsved, marknadschef på GothNet som äger och förvaltar Göteborgs neutrala stadsnät som möjliggör kommunikation.

Folkfesterna sätter nätet på prov

Till vardags förser GothNets fibernät 100 000 hushåll och 60 000 företag med data och telekommunikation. Men för att göra Göteborg till en attraktiv eventstad krävs det också att fibernätet klarar av att hantera de stora krav som exempelvis Göteborgsvarvet ställer.

– Göteborgsvarvet är ett av världens största halvmaraton. Det är någonstans mellan 50 000 - 60 000 löpare och omkring 250 000 människor som befinner sig i Göteborg för själva eventet. För att ge all publik möjlighet att följa loppet finns det tv-monitorer och kamerapositioner utplacerade. Det  ger en känsla till publiken av att man ser och känner av loppet. Man direktsänder idag också Göteborgsvarvet på SVT och även det går det via vår digitala infrastruktur, säger Håkan Pernsved.

Ett annat exempel på den stora belastningen som fibernätet ska hantera är Gothia Cup, världens största fotbollsturnering för ungdomar. Förra året hade turneringen över 40 000 deltagare och under sju dagar hade turneringens knutpunkt, Heden, över 400 000 åskådare. Alla dessa människor behöver ha internetuppkoppling för att se när och var nästa match ska spelas. Därutöver tillkommer också ett stort evenemangsområde med företag och andra som också måste vara uppkopplade.

»Det är det som blir en tillfredställelse för oss på GothNet när vi ser den nytta vår digitala infrastruktur gör«

Eventnätet gör det möjligt
 Ronny Jonasson, kundansvarig på GothNet.

Ronny Jonasson, kundansvarig på GothNet.

För att kunna hantera denna typ av belastning, på ett hållbart sätt, har GothNet därför något man kallar för ett ”eventnät”. Det innebär att vissa nyckelplatser, som lämpar sig för event, har utrustats med dedikerade fiberpunkter. Fiberpunkterna används dels för att ge besökare internettillgång men också för att se till att stora evenemang som Melodifestivalen och Volvo Ocean Race kan tv-sändas. Genom dessa etablerade knutpunkter blir det därmed enklare att anordna stora evenemang år efter år. Dessutom hjälper de till att locka nya evenemang, eftersom infrastrukturen finns på plats och är testad.

– Hade vi byggt upp ett tillfälligt nät just för det evenemanget så hade det varit lite mer osäkert och skakigt tror jag. Man blir bäst när man ”tränar” varje dag på att leverera digital infrastruktur, förklarar Ronny Jonasson, kundansvarig på GothNet

Läs mer om GothNets arbete här.

Enligt Håkan Pernsved blir det här evenemangen ett tydligt bevis på kraften i det fibernät som GothNet anlagt i Göteborg. Ett nät som inte bara gör det möjligt för staden att anordna stora evenemang utan som också är en förutsättning för hållbar tillväxt i regionen. Och det är inte utan stolthet som han ser vad fibernätet hjälper till att skapa.

– Som GothNet:are är det roligt att se vad vi har varit med och gjort möjligt. Till exempel hur Göteborgsvarvet har utvecklats, från en lokal företeelse till att idag vara en händelse som går ut nationellt i Sverige. Det är det som blir en tillfredställelse för oss på GothNet när vi ser den nytta vår digitala infrastruktur gör.

 
FAKTA Gothnet:

GothNet är ett helägt dotterbolag till Göteborg Energi. Företaget äger och
driver Göteborgs oberoende och neutrala stadsnät för data och telekommunikation. Bland kunderna finns Göteborgs Stad, mobiloperatörer, företag, fastighetsägare, polis, sjukhus och räddningstjänst.

Genom operatörerna når GothNets kraftfulla nät till över 1000 000 hushåll och 60 000 företag.

Läs mer på www.gothnet.se

 

(Visited 27 times, 1 visits today)
Redaktionen