När Göteborg växer kan också människor växa

Antonia Andersson en av Skanskas praktikanter som får chans att utvecklas i takt med staden.

Göteborg står inför ett historiskt unikt läge då stadskärnan ska byggas ut till det dubbla. Det innebär ett tillfälle att bygga staden också ur ett socialt perspektiv, anser Skanska. Nu vill företaget ge människor en chans att växa genom praktikplatser inom byggprojekten.

- Det finns en fantastisk vision för staden och en utvecklingspotential som vi inte sett på många, många år. Då gäller det för oss att skapa värden i samhället tillsammans. Ekologisk hållbarhet är en hygienfaktor idag, vi tror att social hållbarhet är det nya gröna.

Det säger Lars Henriksson, regionchef för Skanska Nya hem som utvecklar bostäder i Göteborgsområdet.

Tidigare har byggbolagets syn på hållbarhet mest handlat om kemikalier, spill på byggarbetsplatser och byggnaders energiförbrukning. Men nu har man tagit klivet till sociala åtgärder: att främja sysselsättning och motverka utanförskap. Personer som står långt ifrån arbetsmarknaden får nu chans till praktik både på byggarbetsplatserna och på kontoret, en erfarenhet som ska ge värdefulla meriter och en fot in på arbetsmarknaden.

Läs mer om Skanskas hållbarhetsarbete.

Många skratt och någonstans att gå

Det första bostadsprojektet som fått en social dimension är Kvibergs Entré, hittills har tre praktikanter kommit på plats. Antonia Andersson är en av dem.

- Dels har jag fått en social tillhörighet, någonstans att gå varje dag och väldigt snälla och trevliga människor som har gett mig många skratt. Sen har jag lärt mig väldigt mycket om den här branschen som jag inte visste innan. Jag tycker att det är en väldigt spännande bransch, säger Antonia Andersson.

Hon jobbar med administration på kontoret och har fått en handledare, en serie möten med en jobbcoach och ett eget utvecklingsprojekt. Allt för att stärka hennes kort i jobbsökandet.

Utöver praktik och lärlingsplatser satsar Skanska Nya Hem på mentorskap, gästföreläsningar på skolor och studiebesök på byggena. Företaget har etablerat samarbeten med bland andra Angeredsutmaningen, Movant och Fryshuset för att få så stort avtryck som möjligt och nå fram till dem som står långt från arbetsmarknaden och behöver ett lyft.

Läs mer om Skanskas bostadsprojekt i Göteborg.

Samverkan krävs för full effekt

Skanska ser en stor potential i det expansiva läge Göteborg står inför: att bygga en sammanhållen och integrerad stad. Men att utnyttja tillfället till fullo kräver samverkan mellan kommun, byggbolag och andra samhällsaktörer. Skanska ser positivt på att Göteborgs stad nyligen för första gången har ställt krav på sociala hänsyn när de erbjuder byggbolagen att ansöka om mark.

- Vi välkomnar kraven, för vi vill att kommunen ska använda branschen som det verktyg vi kan vara. Det blir avgörande vad man gör i varje litet område. Finns en social dimension inbyggd i varje enskilt projekt så blir det helheten och skapar förändringen, säger Lars Henriksson.

Skanska Nya Hem ligger redan i startgroparna för nästa projekt, området Örgryte Torp, där man riktar fokus mot utrikesfödda familjeförsörjare.

- Vi tror på att våra projekt gör skillnad. Vi kan inte göra allt men alla kan göra något. Om Skanska har 40 arbetsplatser här och gav en arbetslös trebarnsförälder plats på varje bygge, det skulle betyda att 120 barn kunde åka med på skolutflykten, säger Lars Henriksson.

Antonia Andersson märker redan en skillnad i sin situation. Efter två månaders praktik har hon blivit kallad till fler jobbintervjuer än innan.

Vad hoppas du ska hända nu?

- Jag hoppas att jag ska få ett jobb så snart som möjligt och det hade faktiskt varit jättekul om det jobbet var inom byggbranschen.

 
Presenteras av

 

Under 125 år har Skanska varit ett modernt och innovativt projektutvecklings- och byggföretag, som byggt vad samhället behövt. Idag är Skanska ett av världens ledande projektutvecklings- och byggföretag med expertis inom byggande, utveckling av kommersiella lokaler, bostäder och projekt i offentlig-privat samverkan.

Baserat på bolagets globala miljökunnande siktar Skanska på att bli kundernas första val när det gäller gröna projekt. Koncernen har idag 53 000 medarbetare på utvalda hemmamarknader i Europa, USA och Latinamerika. Omsättningen år 2011 uppgick till 123 miljarder kronor.

Läs mer om oss på: www.skanska.se

(Visited 33 times, 1 visits today)
Redaktionen