Här byggs framtidens hållbara boende



Bostadsprojektet brf Viva förvandlar forskning till bostäder och skapar en helt ny form av hållbart boende.

2012 startade Riksbyggen forskningsprojektet Positive Footprint Housing tillsammans med Göteborgs Stad, näringsliv, universitet, analytiker, forskare och engagerade invånare. Forskningsprojekts uppgift var att besvara frågan: Hur bygger man boende som är både ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart? Svaret på den frågan blev bostadsrättsföreningen Viva.

Med Viva ska Riksbyggen nämligen omsätta den tvärvetenskapliga forskningen från Positive Footprint Housing till 133 lägenheter på Dr Allards gata i Guldheden i Göteborg, som ska stå klara 2018.

– Viva är den första frukten av Positive Footprint Housing. Sen är ju förhoppningen att det ska fortsätta och att vi ska kunna göra fler sådana här projekt i runt om i Sverige framöver, säger Martin Lundblad på Riksbyggen som ansvarar för försäljningen av lägenheterna i brf Viva.

Läs mer om brf Viva här.

Hållbarhet i alla detaljer

Enligt Martin Lundblad genomsyras alla detaljer i Viva av hållbarhet. Bland annat kommer huset vara ett så kallat plusenergihus, som med hjälp av solceller och låg energiförbrukning genererar mer energi än det förbrukar sett över ett år. Miljötänket, berättar Martin Lundblad, går också ner i även de minsta detaljerna.

– Vi har tillsammans med våra samarbetspartners tagit fram en ny form av betong som avger mindre koldioxid vid tillverkningen. Sen har vi en annan intressant aspekt av betongen, nämligen att vi väljer att ha den omålad på fasaden för då absorberar betongen koldioxid, förklarar han.

Som en förlängning av hållbarhetstänket kommer det inte heller finnas några parkeringsplatser för vanliga bilar i anslutning till Viva. Istället kommer man att ha en fordonspool för el- och hybridfordon och ett stort cykelgarage.

Men det kanske mest unika med Viva är det faktum att man fokuserat lika mycket på den sociala hållbarheten som den ekologiska. Därför har man gjort lägenheterna i huset mer kompakta till förmån för de generösa gemensamma ytorna.

– Vi kommer ha ett växthus för odling, ett stort orangeri för sammankomster och en gemensamhetslokal. Dessutom kommer vi ha en distansarbetsplats där man kan arbeta ”hemifrån” utan att du behöver ha arbetsplatsen i själva lägenheten. Så det är mycket gemensamma ytor där vi försöker bygga in lösningar som främjar mänskliga kontakter och möten inom föreningen, förklarar Martin Lundblad.

Läs mer och gör en intresseanmälan här.

Ekonomisk hållbart även för de boende

Försäljningen av lägenheterna i Viva kommer starta under början av nästa år. Och även om Viva är ett resultat av ny forskning handlar det inte om ett experiment. Snarare är projektet det första exemplet på ett nytt sätt att bygga bostäder som Martin Lundblad hoppas ska visa vägen framåt.

– Just inom ramen för den ekonomiska hållbarheten så ska ju projektet bära sig självt. Viva ska ju inte vara något som vi ska subventionera under en tid utan det är en förening som kommer må bra ekonomiskt. Det ska vara hållbart även för de boendes plånbok, säger han.

Vivas orangerie, en av många gemensama ytor.

Presenteras av

 


 

Antal bostäder: 133

Storlekar: 1-4 rok (30-109 kvm)

Bil- och elbilspool: Ja

Parkering egen bil: Nej

Orangeri

Växt-/aktivitetshus

Multisportarena

Utegym

Klättervägg

Lekplats

Återanvändnings-/bytesrum

Cykelverkstad och cykelgarage

Distansarbetsplatser

Solcellsanläggning

Egenproducerad el

Preliminär miljöklass: Guld (+ egenutvecklad hållbarhetsklass)

Säljstart: Första kvartalet 2016

Inflyttning: 2018

Läs mer på www.riksbyggen.se/viva

(Visited 46 times, 1 visits today)
Redaktionen