En liten kommun med en stor drivkraft

Storslagna vyer och skolor i högsta klass lockade Lottie Corrias-Näslund till Åre.

Utmärkta skolor, fantastisk natur och en kommun med ett ovanligt driv var det som lockade Lottie Corrias-Näslund från Stockholm till jobbet som barn och utbildningschef i Åre. Nu söker kommunen fler medarbetare på jakt efter den unika kombinationen.

”Det är en oerhört vacker natur som ger storslagna inre upplevelser”. Så beskriver Lottie Corrias-Näslund omgivningen i sin nya hemkommun Åre. För fem år sedan lämnade hon ett jobb som chef på Nacka kommun för att flytta till Åre och arbeta som kommunens barn- och utbildningschef. Som mångårig skidturist i Åre var Lottie Corrias-Näslund väl bekant med närheten till de storslagna naturupplevelserna. Men en minst lika viktig lockelse var att Åre också kunde erbjuda en puls och ett driv som många små inlandskommuner saknar.

– Det finns jättemånga små inlandskommuner och man skull kunna tänka att Åre bara är en av dem. Men Åre har också en oerhört stark företagsamhet. Näst efter Danderyd så har vi Sveriges högsta andel av företagare i befolkning, berättar Lottie Corrias-Näslund.

Drivet märks i skolorna

Den här unika blandningen, av en liten inlandskommun med en ovanlig framåtanda, beror såklart mycket på den ständigt växande tursim- och upplevelseindustrin. Idag lockar Åre nämligen inte bara sportintresserade turister och säsongsarbetare utan även entreprenörer som slår sig ner här för gott. Detta har skapat en framåtanda i kommunen som även genomsyrar den offentliga verksamheten i allmänhet och skolan i synnerhet.

– Det är en dynamik som ger många olika konsekvenser. En av de är att det blir ett tryck på den offentliga sektorn som den också behöver. Här kan man inte bara gå i gamla hjulspår utan måste hänga med och det är positivt, säger Lottie Corrias-Näslund.

Ett exempel på detta är att Åre, trots sin storlek, kan erbjuda allt från förskolor till gymnasieskola och till och med ett universitetscampus. Något som inte varit möjligt om inte Åre och dess skolor lockat elever från andra kommuner. Enligt Lottie Corrias-Näslund märks drivet också av genom att alla kommunens skolor genomsyras av en ständig strävan efter förbättring och utveckling.

I det förändringsarbetet spelar också kommunens storlek en viktig roll. Till skillnad från många större kommuner är det nämligen mindre byråkrati och lättare att samarbeta och ta initiativ.

– I en lite kommun så kan vi samla alla chefer i ett av våra konferensrum. Samarbete som är oerhört viktigt i kommunalförvaltning underlättas av de förutsättningarna i kommunen. Samarbete löser sig ju inte bara med rätt förutsättningar men det jobb man lägger ner är det lättare att få verkstad av, säger Lottie Corrias-Näslund.

Uppfyllt alla förväntningar

För Lottie Corrias-Näslund finns det alltså många lockelser för lärare och annan skolpersonal att flytta till Åre. Kommunen erbjuder både ett utvecklande arbete på fantastiska skolor och en underbar natur i en livfull kommun. Och när kommunen nu söker fler medarbetare till skolorna så tror hon att det finns många som skulle älska den unika blandning som Åre erbjuder.

– Det stora klippet man gör är att man får jobba i välfungerande skolor. De finns visserligen på många ställen i landet men inte i den här miljön.

Presenteras av


 

Att erbjuda en väl fungerande barnomsorg och utbildning med hög kvalité är viktigt för att göra en bygd attraktiv. Föräldrar vill känna sig lugna när de lämnar sina barn på förskolan eller veta att deras barn i skolan både får relevanta kunskaper och ett väl fungerande socialt nätverk. En gymnasieskola och möjligheter till eftergymnasiala studier är en viktig ingrediens för att hålla kommunen levande.

I Åre kommun finns det utbildningar för alla åldrar, här kan du leva och utvecklas.

Läs mer på are.se och hitta lediga jobb på
are.se/naringslivjobb/ledigajobb 

Lottie Corrias-Näslund, barn- och utbildningschef Åre kommun.

Lottie Corrias-Näslund, barn- och utbildningschef Åre kommun.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Redaktionen